Den nye forfatteren

I artikkelen Den Nye Forfatterøkonomien (http://arnek.wordpress.com/2011/10/10/623/) skriver Arne Krokan om dagens utvikling fra industrisamfunn til digitale nettsamfunn, med fokus på hvordan denne utviklingen vil påvirke hvordan forfatterne tjener penger på arbeidet sitt.

Artikkelen tar opp noe jeg syntes er et interessant tema, og det er at stadig flere blir ”forfattere” i den forstand at man publiserer tekstene/arbeidene sine på offentlige digitale arenaer. For å være forfatter i det industrielle samfunnet trengte man publiseringsteknologi, distribusjonsapparat og en god del penger. Dette forandrer seg. I dagens digitale samfunn er den teknologiske infrastrukturen tilgjengelig for alle, til og med for papirproduksjon. Det er altså blitt lettere for ”hvermansen” å forfatte og publisere tekster.

Arnke Krokan spør ”Trenger forfatterne bokbransjens distribusjonsapparat for å nå frem til leserne med sine digitale tjenester?”. Jeg mener at de ikke gjør det. Og det er fordi vi i dag har så mange valgmuligheter når det kommer til digitale sosiale arenaer hvor vi kan publisere meninger/tekster/bilder og alt mulig annet for å tiltrekke oss oppmerksomhet, vi kan f.eks twitre, blogge, starte egen hjemmeside, facebookgrupper og sider osv.. Valgmulighetene er uendelige for alle som har noe de vil dele.

Men når det meste av tekster nå er, og gjøres digitalt tilgjengelig vil det da si at forfatterene i den tradisjonelle bok-bransjen mister jobbene sine? Ja, kanskje. Men mest sannsynlig vil bransjen ta en ny form. Forfatterne vil finne andre måter å tjene penger på, så sant de er innovative og forstår den digitale økonomien. Oppmerksomheten vi kan generere på nett kan være med å skape andre måter å tjene penger på. Krokan skriver at noen muligheter er foredrag, kåserier, medieopptredener eller deltakelse i andre arrangementer. Dette er det vi så at skjedde i musikkindustrien. Da musikerne ikke lenger tjente penger på salg av CDer fant de andre inntjeningskanaler, som minikonserter, grupper på Myspace og andre komplementære varer til musikken.

Konklusjonen min er at nå som flere og flere blir forfattere i den forstand at vi lett kan publisere tekstene våre digitalt, og det meste av bøker nå blir til e-bøker så vil den tradisjonelle bokbransjen enders. Det er nok mange som vil fortsette å kjøpe bøker en stund fremover fordi det er det vi er vandt med, men forlagene og forfatterene kommer ikke unna den digitale endringen. De må tenke nytt og endre seg med samfunnet, ellers vil de ikke overleve.

Ett svar til “Den nye forfatteren

  1. Her var det mye jeg er enig i. Nøkkelordet er nok innovasjon og da trenger vi innovative mennesker som kan tenke utenfor boksen. Det er det nok lettere å gjøre dersom du ikke har eiere som forlanger overskudd og utbytte av det du driver med hele tiden slik situasjonen ofte er i etablerte virksomheter. Kvartalskapitalismen lever godt.
    Bra kommentar.

Legg igjen en kommentar